נשיםנשים-דף-בית

מילה של נטורופתית

ארוחות ערב בחופש הגדול

ממשפטי החופש הגדול: "הערב נזמין פיצה או נקנה פלאפל וכך נגמור עם הסיפור של ארוחת ערב" • הנה מה שחשוב לדעת על שני המאכלים האלה ויש גם מתכונים להכנה בבית

החופש הגדול כבר כאן, ובגדול. ובערב כשההורים עייפים ומותשים נשמע אותם אומרים משפטים, כגון: "הערב נזמין פיצה או נצא לקנות פלאפל, וכך נגמור עם הסיפור של ארוחת הערב". הנה מה שחשוב לדעת על שני המאכלים האלה. ויש גם מתכונים להכנה בבית.

פיצה

באיטלקית קוראים לה פיזה (שום קשר עם העיר פיזה), שזה עוגה או פשטידה. איך האיטלקים הגיעו לשם הזה? על כך ישנן שלוש סברות: אחת, בשפה הלטינית פיזה זה "לחם שטוח". (הי! גם המילה פיתה הגיעה מאותו מקור). שתיים, המקור הוא גרמני ומשמעות המילה היא, "נגיסה". שלוש, על פי מילון עתיק, משמעות המילה היא "ללחוץ". אולי כי לוחצים ומהדקים את הבצק. אולי?

הפיצה היא מאכל איטלקי. נקודה. אף אחד מלבדם לא טוען לכתר. הפיצה היגרה לארצות הברית עם המהגרים האיטלקים הראשונים שהגיעו אל אותה יבשת, ושם היא הפכה במהירות למזון מהיר (פאסט פוד) הנפוץ בעולם.

פרסומת

במאה ה- 16, כשהאירופאים הגיעו ליבשת אמריקה וגילו את העגבניות, רק אז רוטב הפיצה הפך להיות חלק מהפיצה האיטלקית.

באיטליה ובכמה מדינות באירופה, קיים "חוק הפיצה". החוק מגדיר מהי פיצה איטלקית אמיתית. כך שאסור לקרוא "פיצה" למאכל שלא עומד בקריטריונים שנקבעו בחוק.

פיצה איטלקית מסורתית: מכינים מחיטת דורום, שמרים ומים בלבד. מרדדים את הבצק ביד, ולא בעזרת מערוך. יוצרים שכבת בצק עגולה ודקה, מכסים ברוטב ובתוספות, ואופים בתנור בחום של לפחות 400 מעלות, למשך שתי דקות. בצק הפיצה יוצא דק ופריך.

פיצה מרגריטה: היא הפיצה האיטלקית המוכרת ביותר. הפיצה מבוססת על רוטב עגבניות, מעל הרוטב מפזרים גבינת מוצרלה ועליה מניחים עלי בזיליקום. את שולי הפיצה מושכים בשמן זית איכותי. רגע, רק אני שמתי לב שאלה גם הצבעים של דגל איטליה? (אדום, לבן ירוק).

פיצה אמריקאית: בצק שמרים עבה שמזכיר בסיס של פשטידה. והתוספות השונות אינן דווקא מהמטבח האיטלקי המסורתי.

ערך תזונתי: במשולש פיצה בגודל ממוצע יש לפחות 400 קלוריות. שזה לא מעט, אבל גם לא הכל, כי מי מסתפק בפחות מ 2-3 משולשים? מה שאומר שארוחה כזו יכולה להסתכם במעל 1,000 קלוריות. שזה המון! חוץ מזה, יש את התוספות שעל הפיצה שתורמות בין 30 ל- 100 קלוריות. וכדאי לדעת, שתוספת גבינה היא התוספת הכי משמינה. בפיצה עם בצק עבה יש הרבה יותר קלוריות. וככל שהפיצה גדולה יותר, או כשחותכים את המגש ל – 6 משולשים במקום ל – 8 משולשים, המחיר הקלורי יכול להגיע גם ל 800 קלוריות במשולש אחד.

מבאס לגלות: משולש פיצה יכול להכיל 500 מ"ג נתרן, שזה המון! בנוסף, פיצה להקפאה מכילה הרבה פעמים, גם מונוסודיום גלוטומט וגם שמן צמחי מוקשה. שלושתם רכיבים לא בריאים. תבדקו לפני שתאכלו.

פיצה פיתה

החומרים:

לבצק:

3 פיתות מקמח מלא

3 כפות שמן זית

לרוטב:

1 כף שמן זית

4 עגבניות חתוכות לקוביות קטנות

לתוספות:

100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת

טבעות זיתים

בצל סגול פרוס דק

אופן ההכנה:

מחממים תנור אפייה ל 180 מעלות.

חוצים את הפיתות לרוחב לקבלת שני עיגולים.

מורחים את פנים הפיתה בשמן זית, ומניחים את שני חצאי הפיתה זה על גבי זה. (כפי שהם היו בהתחלה).

מניחים מחבת בינונית על גבי להבה בינונית.

מניחים במחבת את חומרי הרוטב, מערבבים ומביאים לרתיחה.

מבשלים כ – 10 דקות תוך כדי בחישה.

מורחים את הרוטב על הפיתה, מפזרים מעל הרוטב את התוספות.

מניחים את הפיצות בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.

אופים בתנור במשך 15 – 20 דקות.

בודקים ששולי הפיצה זהובים ושהגבינה מותכת.  

פלאפל

הפלאפל נולד במצרים. זה קרה במחצית הראשונה של האלף הראשונה לספירה. ככל הנראה, מי שהמציא את הפלאפל הם הקופטים. הקופטים, הם נוצרים מצריים שחיפשו תחליף צמחוני שאותו הם יוכלו לאכול בחגים שבהם אסור להם לאכול בשר. באותם ימים לא הכינו את הפלאפל מחומוס, אלא מפול. הפול הוא קטנייה שמאוד נפוצה במצרים. מעניין, שרק כשהפלאפל התפשט לסוריה וללבנון, רק אז התחילו להכין אותו מחומוס. 

עם קום המדינה, הפלאפל התאזרח בישראל ומיתג את עצמו כמאכל הלאומי. דוכני הפלאפל הרבים שהוקמו באותן שנים, הפכו את הפלאפל לפאסט פוד זול שנאכל ברחוב. ואם דחוף לכם לדעת, אז באותם ימים התערובת של קציצת הפלאפל הכילה גם לחם.  

פלאפל מטוגן: כדורי הפלאפל ספוגים בהמון שמן שמקורו בטיגון. שזה מה שהורס את הערך התזונתי שלו. ובמיוחד לאור העובדה שמדובר בשמן שראה בחייו הרבה כדורי פלאפל עד שהחליפו אותו. לכן, כל טיגון עלול לשחרר מהשמן חומרים בשם "רדיקלים חופשיים", שיזיקו לנו. חבל!

פלאפל אפוי: כאן קיבלנו קציצת קטניות אפויה. כי חומוס זה קטנייה. לכו על זה! תניחו את כדורי הפלאפל בפיתה מקמח מלא, עם טחינה מלאה וסלט ירקות ותקבלו ארוחת בריאות.

פלאפל קפוא: כדורי פלאפל מוכנים וקפואים עברו טיגון במפעל והם מכילים גם פירורי לחם וקורנפלור על חשבון כמות החומוס. שזה אומר, שיש בהם פחות חלבון. כי החומוס תורם לנו חלבון.

בטעם פלאפל: יש חטיפים שהם בטעם פלאפל. וזה, בזכות חומרי טעם וריח. ברור שכדאי לכם לוותר עליהם.

ערך תזונתי: פיתה שיש בה פלאפל, צ'יפס, טחינה וסלט ירקות, תורמת לנו כ 800 -900 קלוריות. שזה המון!!! כדור פלאפל  אחד מטוגן, תורם כ 70- 80 קלוריות, כמו פרוסת לחם. חוץ מזה, אם קונים פלאפל, חשוב לשאול את המוכר מתי הוא החליף את השמן. וגם, כשקונים פלאפל, כדאי לוותר על הצ'יפס, ובמקום שנשאר כדאי להוסיף עוד סלט ירקות. 

עובדות:

  • בשנת 1969, חצי מנת פלאפל עלתה בין 20 אגורות ל 30 אגורות.
  • במצרים ובסודן מכינים פלאפל מפול וקוראים לזה "טעמיה".
  • במצרים, מכינים פלאפל גם משעועית.

כדורי פלאפל אפויים

החומרים:

2 כוסות חומוס

1 בצל קטן קצוץ דק

2 שיני שום מעוכות

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 1 כפות כוסברה קצוצה

3 כפיות כמון

1 כפית מלח

1/2  כוס שמן זית

1/2 כוס מים

1 כף קמח מלא

אופן ההכנה:

משרים את גרגירי החומוס במים למשך 24-12 שעות.

במעבד מזון, טוחנים את החומוס עם 1/2 כוס מים.

מוסיפים למעבד המזון את שאר החומרים ומערבלים.

מניחים נייר אפייה בתבנית אפייה.

יוצרים מהעיסה כדורי פלאפל ומסדרים אותם בתבנית האפייה.

אופים במשך חצי שעה בתנור חם מאוד.

__________________________________________________________

הנטורופתית שרה בר אשר, היא עיתונאית, מבקרת מפעלי מזון, מרצה במכללה לרפואה משלימה במכון וינגייט ומרצה בנושא "אוכלים בחופש הגדול". https://sarabarasher.co.il/  054-5493632

עוד כתבות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך
Close